Anna Bjurman med 2 vinster och en topplacering

Fotograf: Rasmus Walldén

Swescan medarbetare Anna Bjurman har möjlighet att kombinera träning och jobb. 3 senaste tävlingarna har gått riktigt bra! Här berättar hon mer, läs Annas egna ord under filmen.

SPRINGTIME 6 MAJ 2023 – VINST

Vinst i Springtime Helsingborg 10 km i centrala delarna av Helsingborg, med drygt 1000 deltagare varav 200 damer. Jag tvekade in i det sista om jag skulle springa loppet eller inte då jag egentligen tränar för längre distanser och därmed är 10 km både en kort och obehaglig distans för mig. MEN det är också bra att utmana sig själv och jag valde att efteranmäla mig och ge det en chans, om inget annat så blev det ett bra träningspass. Innan starten var jag otroligt nervös men när startskottet gick omvandlades det till fullt fokus och siktet var att vinna. Familjen stod på flera platser och hejade längs banan tillsammans med mycket annan publik. Det hjälper oss löpare så mycket. Efter drygt 5km fick jag en lucka till andra tjejen och den blev större och större och jag kunde springa i på det 500m långa upploppet på Kullagatan och bara njuta. Jag vann =) 

GÖTEBORGSVARVET 13 MAJ 2023 – 14 plats av 10 500 tjejer 

Göteborgsvarvet – Ett lopp jag sprungit många gånger förutom och som också är världens största halvmarathon. Årets första sommardag har en tendens att komma exakt den här dagen varje år och så även i år. Den 13 maj var tävlingen och det blev en riktigt solig och varm dag och arrangörerna skickade redan några dagar innan ut lite extra information om värmen som skulle bli. Detta lopp är väldigt speciellt för mig. Eftersom jag kvalar mig in i elitledet så få jag även byta om, värma upp osv där de allra bästa afrikanska löparna i världen håller till och sen ”transporteras” vi tillsammans ut på led till vår startfålla längst fram. Närmare 40000 löpare skulle ge sig ut på denna kuperade halvmara och inta gatorna fulla med publik. Över 200000 personer var ute för att heja!  

Kl. 13 gick startskottet och jag kände ganska snabbt att det skulle bli en jobbig upplevelse. Jag fick inget flow alls i loppet utan det kändes som en kamp redan från kilometer 3. Göteborgsvarvet är redan en väldigt jobbig halvmara så några kilometer flyt hade inte skadat. Jag fick dricka eller hälla vatten över mig på alla 10 vätskestationerna längs banan. Jag tog mig genom loppet på en för mig ganska dålig tid – 1.21.54 och jag var väldigt besviken till en början. När jag sedan såg resultatlistan blev jag betydligt gladare och det var min bästa Göteborgsvarvet placering någonsin och jag slog tjejer som jag tidigare blivit slagen av. Kanske jag klarade värmen bra ändå? Jag kom totalt på 14 plats av 10 500 tjejer och då var 8 av dessa afrikanska löpare och ytterligare ett par från andra europeiska länder.  

SKÅNSKA MÄSTERSKAPEN 10 000M BANA – VINST

I helgen sprang jag Skånska Mästerskapen 10000m bana. Även detta lopp gick i Helsingborg och jag valde att anmäla mig sent då jag inte tänkte springa. 25 varv på en friidrottsbana i en fart som är på gränsen till vad man kan är en mentalt krävande utmaning. Startskottet gick och jag kände direkt att jag fick flyt i löpningen och jag kunde slappna av. Halva loppet gick lätt och det var först vid kilometer 8 jag började känna att det blev riktigt jobbigt. Familjen som är med på alla lopp stod och hejade varje varv på mig vilken betyder allt. Jag behövde inte ta ut mig maximalt utan sprang kontrollerat (såklart jobbigt men inte kräkjobbigt) in på en tid på 36.46 och det gjorde mig till skånsk mästarinna både bland kvinnor och kvinnor 35. Dubbla guld med mig hem och varsin medalj till barnen =) 

Anna på jobbet - Foto:Swescan
2023-05-23 Fredrik Hansson