Swescan erbjuder laserskanning från drönare

Swescan erbjuderlaserskanning från drönare

Kombinerad teknik ger helheten

Lidar-mätningar med hjälp av drönare har nu har blivit tillgängligt och ger fantastiska möjligheter. Vi på Swescan är nu väldigt glada över att kunna erbjuda denna typ av tjänster.

Lite grundläggande så är Lidar är en avancerad teknik för avståndsmätning som används för att skapa högupplösta och detaljerade kartor. Genom att använda lasersensorer skannar Lidar tekniken området från ovan och samlar in miljontals datapunkter. Denna data kan sedan användas för att skapa noggranna och tredimensionella kartor, samt för att utföra en mängd olika mätningar och analyser.

Genom att kombinera Lidar-teknik med drönare, har man nu möjlighet att genomföra mätningar på områden som tidigare var svåra eller omöjliga att nå. Denna teknik gör det möjligt att snabbt och enkelt skapa högupplösta kartor och 3D-modeller av stora områden, inklusive stadsområden, byggarbetsplatser och naturreservat. Detta ger fördelar för en mängd olika applikationer såsom projektering av nya ytor, stadsplanering, skogsbruk, miljöövervakning och mycket mer.

Fördelarna med Lidar-mätningar med drönare inkluderar

  1. Hög precision: Lidar-teknik ger en hög grad av precision och noggrannhet vid mätning av områden. Detta möjliggör för användare att samla in detaljerad och exakt data om ett område.
  2. Klassificering av data: Lidar-tekniken ger fantastiska möjligheter att klassificera data vilket innebär att man lätt kan “trolla bort” byggnader och få fram profiler i terrängen med hög noggrannhet vilket hade varit omöjligt tidigare.
  3. Tillgänglighet: Drönare kan användas för att samla in data från områden som tidigare var svåra eller omöjliga att nå, såsom bergiga områden eller t.ex kustlinjer.
  4. Kostnadseffektivitet: Lidar-mätningar med drönare är ofta mer kostnadseffektiva än traditionella metoder eftersom det krävs färre resurser och mindre personal.
  5. Miljövänlighet: Lidar-mätningar med drönare är ett miljövänligt alternativ eftersom det kan användas på just de ytor som är aktuella. Tidigare har man från traditionellt flyg behövt flyga mycket stora ytor. Nu kan man välja just de ytor som är aktuella vilket är snällt mot miljön.


Applikationsområden

Applikationsområden för detta är t.ex. vid projektering områden där det står exempelvis skog men där ni önskar få fram en perfekt markmodell. Vi har gjort en rad olika uppdrag för skidanläggningar inför projektering av nya liftar och backar men även för myndigheter som SGI och Trafikverket där vi hjälpt till med underlag för analys för rasrisker.

Sammanfattningsvis är Lidar-mätningar med drönare en spännande teknologi som erbjuder många fördelar för en mängd olika applikationer. Vi ser fram emot att se hur denna teknik fortsätter att utvecklas och användas för att lösa olika utmaningar.

Låter detta intressant och vill veta mer så tveka inte att höra av er. Vi berättar gärna mer och visar live över Teamsmöte eller hos er.

2023-03 30 Henrik Smedberg