Ny drönarteknik gör snöröjning på tak säkrare

I SwePORTAL samlas all data. Där visualiseras snödjupet och utförs  beräkningar av snömassor. Ett kraftfullt verktyg för planering av all snöröjning. 

Att mäta snödjupet på tak har tidigare varit komplicerat och riskabelt och att veta när det ska skottas handlar om tid och pengar för fastighetsägare. Ingen vill stå med ett verksamhetsstopp för att taket knakar.

Att skotta taken på rätt ställe och i rätt tid är ett problem för många fastighetsägare då stora byggnadskomplex många gånger har olika bärighet. Swescan och Coor har tillsammans utvecklat en ny drönarteknik med kombinerade sensorer för att kunna mäta snödjupet på tak.

– Detta är helt revolutionerande för vårt arbete i den dagliga driften då det tar bort många farliga moment samt att vi blir mycket effektivare i vårt arbete med snöröjningen, säger Magnus Linder, regionchef på Coor i Umeå. 

Effektivare och säkrare arbete

Drönartjänsten togs primärt fram för att effektivisera och förbättra arbetet med snöröjning på tak, men förenklar även arbetet med att röja snö på hela fastigheten. Fastighetsägaren får nämligen inte bara snödjupet utan även tillgång till en högupplöst 3D-modell över hela fastigheten.

– Nu skottar vi på rätt ställe med mindre personal och har tagit bort många moment som innebär säkerhetsrisker för personalen, säger Magnus Linder.  

Swescan, som är ledande i Sverige på drönarbaserad inmätning, har utvecklat mätmetoden genom att kombinera LIDAR-teknik med fotogrammetri. Detta har skett i samarbete med Coor som länge letat efter en partner för att kunna erbjuda tjänsten till sina kunder. En tjänst helt unik i sitt slag. 

Kombinerat teknik ger säkra resultat

– Tester har visat att vanlig fotogrammetri är för osäkert. Vi kombinerar i stället ett antal olika tekniker och våra resultat är både säkra och kan tas fram snabbt. Vi kan leverera inom tolv timmar efter flygning, säger Fredrik Hansson, VD på Swescan. 

Inmätningen med drönare sker så snart en snöstorm bedarrat eller när fastighetsägaren misstänker att snödjupet börjar närma sig gränsen för vad byggnaden tål. 

– Snabba resultat är viktigt då produktionsstopp på grund av snölast på industritak kan vara otroligt dyrt, säger Fredrik Hansson. 

För mer information:
Kontakt Swescan AB
Fredrik Hansson
VD och affärsområdeschef fastighet
Tfn: 072-188 01 01, fredrik.hansson@swescan.se

Kontakt COOR
Magnus Linder
Regionchef Umeå
Tfn: 072-520 84 84, magnus.linder@coor.com

Länkar:
Länk till COORS hemsida 
Länk till Swescans fastighetssida

I 3D modellen lan man tydligt se hur snön lägger sig vid starka vindar
Nollmodellen, data över hela fastigheten innan snön kommit.
3D modellen vid snömätningen jämförs med "Nollmodellen"